Jak zaprojektować kawiarnię?
Jak zaprojektować kawiarnię?
Projekt wnętrz kawiarnii w galerii handlowej w Gnieźnie.
Projekt we współpracy z RSJ Studio.
Kawiarnia znajduje się na terenie galerii handlowej. Dużo czasu zajęło nam wypracowanie ostatecznego układu funkcjonalnego lokalu.
Na zlecenie inwestora został opracowany najpierw projekt koncepcyjny aranżacji wnętrza lokalu, a następnie na jego podstawie opracowano projekt wykonawczy wraz z projektem technologicznym dla Sanepidu.
Jak zaprojektować kawiarnię – Projekt technologiczny
W lokalu wyodrębniono 3 strefy:
1. Pomieszczenie socjalne
dla 4 pracowników, w którym umieszczono 4 szafki pracownicze, szafkę ze zlewem oraz stolik z krzesłem.
2. Magazyn i przygotowalnię
W pomieszczeniu przewidziano ustawienie 2 szaf chłodniczych i 1 szafy mroźniczej. Oprócz tego zaprojektowano regały magazynowe i szafkę porządkową. Dodatkowo przewidziano również blat roboczy ze zlewem.
3. Salę konsumpcyjną
Sala została optycznie podzielona na dwie strefy.
Pierwszą stanowi strefa obsługi klienta, która została zlokalizowana od razu na wejściu do lokalu. Strefa ta została komunikacyjnie połączona również z zapleczem.
Na wejściu do lokalu zaprojektowano łukową witrynę do lodów i witrynę do ciast, które swoją obłą formą mają zapraszać klientów do wejścia do środka lokalu.
Za witrynami w stronę zaplecza, ustawiono ladę wraz z kasą fiskalną, która stanowi strefę wydawania produktów. Za kasą zlokalizowano ściankę meblową, która częściowo zasłania ustawione tam elektryczne sprzęty pomocnicze.
Za ladą, na tylnej ścianie znajduje się blat roboczy z szafkami dolnymi z szufladami. Na blacie na wprost kasy umieszczono ekspres do kawy wraz z młynkiem. Po prawej stronie podgrzewacz do szarlotki, natomiast po lewej granitor.
Na ścianie z zapleczem umieszczono strefę brudnych naczyń, gdzie zlokalizowano zlew 1-komorowy, umywalkę oraz zmywarkę.
Drugą strefę w sali konsumpcyjnej stanowią stoliki i siedziska dla około 26 klientów.
Przewidziano tutaj 20 krzeseł i 3 sofy typu lożowego.